DSC_0684_2_small
04 jan 2012
Montañita
Ecuador

Montañita, surfbyn att älska eller att hata

Montañita, en liten by utmed Stillahavskusten i Ecuador, har under de senaste tio åren gått från att ha varit en liten stillsam fiskeby med de där perfekta surfvågorna, till ett utexploaterat turistmecka men med samma perfekta surfvågor. Efter att ha spenderat två veckor här har jag fått insyn i vad som gör Montañita så populärt, på både gott och ont. Liksom vågorna tog hit de första surf-turisterna, så är de än idag dem som gör byn så omåttligt populär. Men vågorna har de senaste åren även fått hård konkurrens av trion ”Sex, drugs & reggaeton”. Under en vandring längs med stranden en vanlig dag hinner man se både alkohol, droger och vandrande zombies, och det dröjer heller inte speciellt länge innan första försäljaren kommer fram och frågar om det är något särskilt man vill ha.
Men, trots dessa mindre smickrande sidor, så har jag trivts utomordentligt i den lilla byn. Atmosfären, de vänliga människorna, de många små mysiga restaurangerna och det aldrig sinande dunket från bargatan, får mina tankar att vandra förbi Colombia och vidare upp till Bocas Del Toro i Panama som ligger mig varmt om hjärtat. Frågan är om jag blir fast här lika länge?
I vilket fall… Jul och nyår firades på ett för mig mycket otraditionellt sätt. Båda dagarnas huvudsyssla bestod av soldyrkande på stranden, lite träning och mycket mat (nåja, mycket mat är väl i och för sig inget nytt i juletider…). Och besök på bargatan såklart. Och där var vi inte ensamma!  På grund av alla människor och därmed allt knöande, så hann vi knappt fram till den lika fullknökade stranden för att fira in det nya året. Men tillslut stod vi där, omringade av människor från alla världens hörn, i sanden som ännu inte hade hunnit bli helt nedkyld och såg fyrverkerierna lysa upp himlen. Häftig känsla! Själv ville jag egentligen inte att 2011 skulle gå till ända, då det för mig har varit ett mycket positivt år, men min förhoppning är att 2012 bjuder på lika mycket härligheter, både för mig och för er där hemma! Kram och Gott Nytt År!!

  • Persson Helena

    Äntligen kom ett blogginlägg…

  • Anonym

    Corre!!! Gott nytt år (sent)! Jag hoppas ditt 2012 fortsätter på lika gött sätt som 2011 slutade! 🙂