DSC_0130_small
07 mar 2012
Guilin
Kina

En båtfärd genom ett sagolikt landskap

Den vackra båtresan utmed Li-floden mellan Guilin (1,3 miljoner invånare) och det, i kinesiska mått mätt, lilla samhället Yangshuo (300 000 inv.) är en klassisk aktivitet under Kina-rundresan. De första backpackarna kom hit någongång under 70-talet och numer trängs dem med nyrika ryssar, foto-tokiga kineser och en hel del ”medel-svenssons” från världens alla hörn. Det är lätt att förstå varför.
Färden börjar vid Zhujiangs hamn, där vi steg på en av de många passagerarbåtar som var förtöjda utmed bryggan. Snart satte vi kurs nedströms, och efter ungefär en kvart började de höga, trädbeklädda sockertopparna växa fram utmed floden, likt inklippta kulisser. Hade det inte varit för den bitande kylan, hade all tid spenderats ute på deck. Nu blev det istället till att springa likt en jo-jo in och ut, för att varva foto-sessioner med upptining. De tidigare omnämnda, foto-tokiga kineserna varvade sina foto-sessioner med högljudda kortspels-partier. Ibland undrade jag om vyn eller kortspelandet var dagens höjdpunkt!
Utmed floden passerade vi även stora plantage av okänd sort, små fiskebyar med färgglada båtar fint parkerade i led och vattenbufflar strövandes utmed strandkanten. Under resans gång tillagade kockarna dagens lunch på båtens akter, och innan vi gick i land i Yangshuo hann vi med att plocka på oss rikligt med mat bland bufféns alla små delikatesser.
Väl iland strosade vi runt bland alla marknadsstånd och för min del var det dags för prutning; ryggsäcksinköp stod på programmet! Det dröjde inte länge innan jag hade en sprillans ny ”The North Face” rygga på ryggen. Självklart inköpt till skam-pris!
Yangshuo i sig är väldigt turistigt, med KFC och McDonalds, försäljning av allt man kan tänka sig och fler engelsktalande än vad vi sammanlagt stött på tidigare i Kina. Men med de vackra omgivningarna med Li-floden som huvudattraktion, det lilla vattendraget som slingrar sig fram längs promenadstråken samt det förhållandevis lugna tempot, är det inte svårt att förstå samhällets omåttliga popularitet. För vår del blev det dock inget långvarigt besök. Efter lite drygt tre timmar tog vi den en timma långa bussfärden tillbaka till Guilin, nöjda och belåtna över en riktigt bra dag!