DSC_0341_small
05 Dec 2011
Sucre
Bolivia

I en annan del av Bolivia

Sucre, Bolivias konstitutionella och historiska huvudstad, känns som en oväntat rik stad i det annars så fattiga Bolivia. Med sina vitputsade fasader, många och väl-underhållna parker, kullerstensbeklädda gator och med sitt rika utbud på bra restauranger kan man snarare tro att det är en sydeuropeisk stad man kommit till.
Efter all aktivitet och intryck de senaste dagarna, var det dock härligt att strosa runt på gator och torg, sätta sig på ett fik eller en trottoarkant, vandra igenom en myllrande gatumarknad fylld med urbefolkning, och bara insupa stadens atmosfär. Vi passade även på att vandra upp och se ut över staden från Sucres motsvarighet till Rio de Janeiros Cristo Redentor, en jesus-staty uppe på ett litet berg mitt i staden. Om det inte vore för altituden, den påtagliga värmen och de många trappstegen, skulle vandringen upp varit piece of cake. Nu blev det istället en jobbig historia för våra flip-flop beklädda fötter. Vi kanske skulle stannat vid Recoletas mirador… Men å andra sidan kan vi behöva lite motion i vårt annars ganska så stillsamma backpackerliv.
Vi hann även med ett besök vid Sucres dinousariepark under vår vistelse i Sucre. Fanseca är ett betongföretag som håller till i stadens utkant, och de var dem som hittade de första fotavtrycken från dinousarier, när de för tjugofem år sedan skulle ta ytterligare ett schakt från ett intilliggande berg. Numer är området runt fotavtrycken en given turistmagnet där man kan vandra runt bland fullskaliga dinousariemodeller med tillhörande ljud och informationsskyltar. Och självklart finns det tshirtar, muggar och nyckelringar att köpa till överpris. Men att se fotavtryck på en bergsvägg inte långt bort var helt klart ändå värt besöket och dinousarienörden i mig slog kullebyttor.