03 okt 2011

På vandring med Sanfolket

I området kring Ghanzi i Botswana lever några av de få kvarvarande San bushmännen. De är kortväxta, talar ett språk uppbyggt av en blandning av vanligt tal och klickljud, och lever av det naturen har att erbjuda i form av djurliv och växtlighet. De är därmed ett nomadfolk och förflyttar sig således beroende på tillgången på vatten och näring. Bushmen har genom tiderna ansetts vara en blandning mellan människa och djur, och ända fram till 1957 var det till och med lagligt att jaga dem.

För att få en närmare inblick i hur deras liv ser ut, fick vi under en halvdag möjlighet att följa med dem på en vandring genom landskapet, där de bland annat visade växter som på ett eller annat sätt hjälper dem i vardagen, med allt från infärgning av plagg och tatueringar, till magont. När solen hade gått ner över Kalahari-öknen sig fick vi beskåda traditionell bushmen-dans runt lägerelden, där männen dansade för jaktlycka, glädje och välgång i livet så att sanden yrde runt deras fötter, medan kvinnorna ackompanjerade genom att sjunga och klappa i takt.

Att få en inblick i hur deras liv ser ut var lärorikt ur både biologi- och etnologisynpunkt. Samtidigt fick man en bild av hur våra förfäder levde en gång i tiden. Intressant!

En kommentar till "På vandring med Sanfolket"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *